*Cronologia de la Maqueta*


Molts amics que han vist la maqueta de la nostra ASSOCIACIË ens han demanat repetidament que publiquessim fotografies de la maqueta i dels seus detalls.
En atenciˇ a les seves demandes, publicarem, una sŔrie de fotografies i comentaris sobre la maqueta "EL PAS DEL TREN PEL PRAT" en un grup de vuit reportatges dedicats als vuit m˛duls dels que consta la maqueta:
M˛dul N║ 1 " El Pont de les Tres Puntes "
M˛dul N║ 2 " L'entrada a l'estaciˇ "
M˛dul N║ 3 " L'estaciˇ "
M˛dul N║ 4 " La sortida de l'estaciˇ "
M˛dul N║ 5 " El pas a nivell "
M˛dul N║ 6 " La Rambla "
M˛dul N║ 7 " El pas sota vÝa "
M˛dul N║ 8 " El pont del riu "
NomÚs senyalar que l'Ŕpoca que varem triar per representar la maqueta es cap el primer terš del segle passat, ja que era quan hi havien els components mÚs caracteristics de la historia del tram ferroviari del Prat.
Recordar-vos que podeu veure la maqueta en funcionament tots els dissabtes al matÝ al nostre local social al carrer Llobregat , al davant de l'esglesia del barri de Sant Cosme.-

"M˛dul N║ 1" -El Pont de les Tres Puntes-

En aquest primer m˛dul es poden veure detalls dels diversos elements que hi figuren : un troš del canal de la dreta al seu pas al costat del pont de les tres puntes, costru´t sobre els terrenys humits i insalubres del fondo d'en Peixo.
TambÚ es pot veure una tipica barraca del guardes dels passos a nivell.
El magatzem de l'estaciˇ (tinglado) amb material distribuit al seu voltant i camions operant les maniobres de carga.
Magatzems de material necesari per el manteniment de les vies i instalacions i al costat del mur que tanca l'espai pel material del magatzem hi podem veure una petita mostra dels horts que voltaven per aquella zona les instalacions ferroviaries.


"M˛dul N║ 2" -Entrada a l'estaciˇ-

Aquest m˛dul N║2 es un m˛dul que conecta l'espai del m˛dul anterior, el del Pont de les Tres Puntes amb el segŘent, el de l'Estaciˇ.
Les cinc vÝes que hi figuren son les que existien en aquella Ŕpoca.
La que hi ha al darrera els arbres no hi era, es ˙nicament una vÝa tÚcnica que necessitem a la maqueta per fer les incorporacions dels trens a la circulaciˇ.
A la part de dalt hi ha una continuaciˇ de l'espai de cÓrrega dels materials del magatzem del m˛dul N║1.

"M˛dul N║ 3" -L'estaciˇ-

La caracterÝstica principal d'aquest m˛dul N║3 n'es, evidentment, l'estaciˇ.
L'edifici de l'estaciˇ del Prat fou, fins al any 1.974 en que fou enderrocat, l'element mÚs important de tot el tram ferroviari del Prat.
Fou inaugurat el 29 de desembre de 1881 dins del tram ferroviari que uniria Barcelona amb Vilanova i la Geltr˙.
Al m˛dul tambÚ es pot apreciar el nombre de vÝes que passaven llavors pel davant, dues principals i dues de estacionament i maniobres.

"M˛dul N║ 4" -Sortida de l'estaciˇ-

Aquest m˛dul, igual que el N║2, es un m˛dul de connexiˇ que uneix el m˛dul de l'estaciˇ amb el del pas a nivell.
Com a detall resaltarem que hi hem volgut integrar, a la part de dalt una serie d'hortets amb les corresponents barraquetes.

"M˛dul N║ 5" -El pas a nivell-

En aquest m˛dul l'element principal son el conjunt de casetes de planta i pis del carrer Major, algunes de elles encara existents.
A la part del darrera de les cases hi han els patis amb les plantes de jardi corresponents.
TambÚ es veuen els arbres del principi de la rambla, amb els camps entre la rambla i les vies del tren, sense conrrear en aquest indret.
A l'esquerra hi ha el desviament de les vies de maniobra i estacionament.

"M˛dul N║ 6" -La Rambla-

M˛dul de continuaciˇ de la rambla, encara sense edificar als terrenys que arriben fins a les vies.
L'hem aprofitat per mostrar una zona de conreu, amb distintes plantacions.
Com a detall curi˛s podem veure, a l'extrem esquerre del m˛dul, la construcciˇ de pedra que servia per a col.locar els vagans de fusta per evitar que l'aigua entres per la rambla en direcciˇ al poble quan hi havia riuades.

"M˛dul N║ 7" -El pas sota la via-

Final de la rambla, amb la corva cap el pas sota les vÝes.
Els mes grans recordareu aquest pas, precursor de l'actual i que al principi era tan estret que nomÚs permetÝa el pas d'un vehicle.

"M˛dul N║ 8" -El pont del riu-

El pont que varem escollir per construir a la maqueta es el de ferro que fou destru´t l'any 1939 al finalitzar la guerra civil.
La decoraciˇ de la llera del riu es la tÝpica del lloc, amb arbres i vegetaciˇ forša abundants, que feia que el lloc fos freqŘentat pels ve´ns del poble per cel.lebrar-hi trobades i berenars.

Amb aquest m˛dul acabem l'exposiciˇ, m˛dul a m˛dul, de la maqueta "El pas del tren pel Prat".
Espero que us hagi agradat l'exposiciˇ i nomÚs cal recordar-vos que podeu veure la maqueta muntada i en funcionament el dissabtes al matÝ al nostre local social, al carrer Riu Llobregat, davant l'esglesia del barri de Sant Cosme.

Text i fotografies de Jaume Fabrˇ i Marcet.